Monday, July 6, 2009

Luka di luar nampak berdarah...Luka di hati hanya Allah yang tahu..


Ijlal dengan imej pesakit...macam best je kena bandage kepala...


Kesian...Ijlal

29 Jun 2009,

Seperti biasa Ijlal datang ke sekolah ummi bersama-sama abi, along Itqan dan baby Imtiyaz...berlari-lari, riang ria...ummi tunggu bawah kanopi depan pejabat sambil bersembang dengan Kak Liner, ibu kepada salah sorang pelajar al-amin...

Abi kata nak ke kantin sekejap. Abi dahaga. Nak beli air. Ummi kata, okeylah. Ummi tunggu abi kat sini. Tengah ummi leka dengar Kak Liner bercerita pasal anaknya yang sibuk bertanding MPP di universiti, dengar abi menjerit-jerit..."Ayang! Ayang! darah!" Ummi berpaling...terasa hati ummi bagai disiat-siat melihat darah mengalir laju...melumuri wajah kecil Ijlal...terus ummi berlari, sempat pas baby pada Kak Liner...peluk Ijlal...waktu tu dah tak ingat lagi tentang baju atau tudung...darah Ijlal terus membuak-buak, mengenai tudung ummi...ummi cempung Ijlal bawa ke dalam pejabat, baringkan atas riba...sempat capai gauze dalam almari ubat...mujur ada cikgu normah bawakan ubat...

ummi nangis sambil bersihkan luka Ijlal...sedihnya hati lihat Ijlal luka sampai muka dan baju berlumuran darah...Ijlal berhenti nangis bila tengok ummi nangis...lain kali adik jangan lari, ye sayang...adik jalan elok-elok ye...jangan lari lagi...Ijlal angguk-angguk kepala...sebak rasanya bila tatap wajah Ijlal..sayu...

Abi cerita, Ijlal jatuh masa nak ikut abi ke kantin...tak ada siapa nampak Ijlal jatuh...abi dengar Ijlal menjerit, bila abi toleh, Ijlal dah bangun sendiri cari abi...darah mengalir laju, habis masuk dalam mata kanan, hidung...

Selesai cuci luka, ummi tukarkan baju Ijlal. Abi terus bawa ke GMC. Kes kecemasan, Ijlal terus dibawa masuk ke bilik dressing walaupun ramai pesakit yang menanti waktu tu...Ijlal taat je bila doktor baringkan atas examination bed..."luka tak dalam..shallow cut.."doktor bagitahu...syukur, tak perlu jahit..doktor cukur sikit rambut Ijlal, letak sterile strip dan bandage untuk kurangkan bengkak..

Alhamdulillah..semoga tak ada kecederaan dalaman...balik tu sempat singgah rumah cikgu Alia...anak cikgu Alia pun luka di kepala kena langgar kereta masa pulang dari sekolah. kena 6 jahitan...lagi kesian...

Bila anak2 sakit, luka atau cedera, hati ummi lebih lagi sakit, luka atau cederanya...sakit kerana merasakan kesakitan yang ditanggung anak2 ummi, luka kerana merasakan luka anak2 ummi dan cedera kerana merasakan kecederaan anak2 ummi...cuma di luar ummi harus nampak kuat supaya semangat anak-anak ummi terus kuat...

Biarlah ummi diuji dengan pelbagai dugaan asal sahaja ia bukan kesakitan pada anak-anak ummi...

Dan hari ini...Ijlal kembali berlari-lari di sekolah ummi...

2 comments:

Alang Atie said...

ala...my poor ijlal...
tp nak buat cmne kan..lari2 is your "daily routine" kan..hehe..

cepat2 sembuh ye ijlal......

ummu ijlal said...

ijlal to alang atie:

tima kacih, alang!