Monday, October 8, 2007

RESEPI...RAYA

Rendang Daging Tuk


Bahan-Bahan:
250 ml minyak masak

3 kuntum bunga lawang

50 gm serbuk jintan manis

3 helai daun limau purut

1 helai daun kunyit

1 camca teh serbuk kunyit

3 kg daging

500 ml santan

100 gm kerisik

Sedikit garam dan gula

Bahan-bahan dikisar:
5 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 cm halia
1 cm lengkuas
10 tangkai cili kering
100 gm buah keras


Cara:
Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih, halia, lengkuas, bunga lawang dan serbuk jintan manis. Biar hingga garing. Masukkan cili kering. Biar hingga terbit minyak. Kemudian, masukkan serai bersama buah keras, daun limau purut, daun kunyit dan serbuk kunyit. Biar ia sebentar. Masukkan daging bersama santan. Biar hingga kuah mendidih, pekat dan daging lembut. Akhir sekali, masukkan kerisik bersama garam dan gula. Kacau hingga sebati.

No comments: