Monday, May 11, 2009

Catatan Seorang Bakal Life Guard...


Gambar sekadar hiasan.

8 hb Mei 2009...tarikh yang signifikan..kenapa? Tarikh saya exam...bukan sebarang exam, exam pertama yang bakal melayakkan saya bergelar Life Guard (baca: Muslimah Life Guard)...lebih mendebarkan kerana kemahiran saya diuji bukan di atas kertas tapi, dalam swimming pool...kalaulah kantoi tengah2 exam tu, bilma'na balik dalam keadaan hidup ataupun mati! Pandai-pandailah nak survive...

Training centre terletak di Consists Ulu Kelang...pusat latihan bagi individu yang berminat dengan hal-ehwal keselamatan di tempat kerja...Lebih sebulan berulang-alik training selama 2 jam seminggu (8-10 pm) akhirnya tibalah masa diuji...

The first one hour, instructor gave us time to practice, polishing up stamina after one week without training (1 May was Labour Day). The examination consists of 4 parts. The first part was 50 m, breast stroke with two laps...no stopping in the middle...though your lungs felt like bursting. Second part was diving and swimming underwater for a few metre..total immersion of the whole body...quite challenging coz once you know how to swim you'll find it is hard to remain underwater...your body tend to stay afloat...The third part was water treading for few minutes and the last part was 25 m of backstroke...

My adrenaline level was increasing in a sudden as the time past by. Yet, I tried my best to appear relax and cool...no way i would tarnish my reputation as one of the best trainee in the group...

Alhamdulillah...selepas berhempas-pulas...mengeluarkan skil-skil lama yang terpendam...akhirnya saya lulus! With distinction...yang syoknye..sempat pulak instructor komen, "gaya awak tu macam orang biasa masuk competition!" huahaha...tulah, kalau dari dulu ada muslimah-friendly swimwear, agaknya dah lama jadi atlet renang! huahaha...

Perjalanan saya masih jauh...ada beberapa sesi ujian lagi yang harus dilalui termasuklah kemahiran CPR...semoga cita2 memiliki swimming school sendiri akan jadi kenyataan agar lebih ramai muslimah lifeguard yang dilahirkan!

5 comments:

nannychomel said...

Congratulations!

ummu ijlal said...

thanks, mak..

Alang Atie said...

okeh..tak riso le saye nk g swimming da..akak ade dah jf lifeguard!!!kekeke...

QistinaNafisahIman. said...

cikgu...rindunye...
ana pun dah ambil sijil tu...haha...
Dia ada macam-macam ujian kan cikgu...dengan tali lah, dengan patung lah...penat...
tapi seronok...
nanti cikgu bukak sekolah tu, ajak ana sekali...haha

ummu ijlal said...

okess set! so, ni kira cikgu book awal2 qistina jadi instructor kat swimming school cikgu ek??