Tuesday, March 24, 2009

Tag...the answered..

Dah lama simpan nak jawab tag daripada Mar...ni baru terjawab..

(With Ijlal n Baby-Imtiyaz: Family Day JIM Pusat)












16 facts bout me...(apsallah byk sgt ni Mar...ponek den!)

1. My name? Nurul Arsyiah Abd Halim- in I.C, Nurul- used in formal conversation with formal people...Arash- the comercial name, Yoi- panggilan keluarga di rumah, Sayang- only used by my dearest hubby, Cikgu Arash- My students called me, Ummi- my babies call me

2. Born on the 16th of April 1981. Graduated and married at the age of 23.

3. Favourites: Swimming, creative-writing (pernah menang hadiah sastera siswa 1998 dari DBP), reading (all sorts of materials, from paperbacks to internet), metaphysics, psychology, counseling.

4. Anak pasangan guru (Cikgu Halim and Cikgu Sity Aisyah),2nd child in the family. My eldest sister, Kak Yang (Nazihatul Fikriah) an army doctor, 2nd sister, Ija civil engineering student, 3rd sister, Opai (Uffairrah Abidah), UITM graduate, youngest sister, Nur Atiqah, F5 in MRSM Beseri

5. A mother of three (Wan Rhaidatul Itqan, Wan Hadhinatul Ijlal, Wan Nurul Imtiyaz)

6. Education: SRK Convent Seremban for 6 years(where I got my English-skill), Sek. Men. Agama Persekutuan for 5 years(where I started to wear my hijab and practice Islamic life seriously), Science Matriculation Centre USM for 8 months (express course), Health Sciences Faculty USM (Biomedicine) for 3 years, UM (ongoing post-graduate course)

7. Now teaching Biology F4 and F5, Geography F3, Al-Quran F2,F3 and F4 in SMI Al-Amin, the former school of my hubby

8. Strict and serious when it comes to dicipline matter, obligations and responsibilities. Very independent...(darjah satu dah belajar naik bas awam sendiri...so small at that time...kena panjat kerusi nak picit loceng..hehe)

9. A true member of Jamaah Islah Malaysia, dulu, kini dan selamanya!

10. Things that I hate much: messy place, rats, cokcroaches, slander, gossips and gossiping.

11. Fav food: chocolate and cheese cake, lasagne, laksa kuala perlis

12. Got my driving license at the age of 18 (car and motorcycle)

13. Fav authors: Wilbur Smith, Stephen King, John Gray, Faisal Tehrani, Shahnon Ahmad, Hamka, Azizi Hj Abdullah (I prefer male authors than females...don't know why...maybe they are more practical and dynamic than female authors)

14. 70% extrovert, 30% introvert

15. Natural counselor, always be shoulders to cry on to people but hard to share my problems with other people

16. Last but not least, the country that I want to visit most is Japan...love the culture, love the people...

The end...

Supposely, I need to tag another eight people...never mind lah...don't wanna bother them...

Friday, March 20, 2009

A few signs that show little Itqan is a good big sister...

A conversation between little Itqan and my student a few days ago,

Syafiqah: Itqan suka gula2?
Itqan: Suka
Syafiqah: Nah gula2
Itqan: Nanti Adik macam mane?
Syafiqah:Ni gula2 untuk Itqan, ni untuk Adik Itqan..
Itqan: Ok!

In the car after buying doughnut from Big Apple,

Ummi: Makanlah donut tu
Itqan: Tak nak. Itqan nak makan dengan Adik
Ummi: Bila? Lambat lagi nak amik adik kat nursery
Itqan: Petang nantilah...Itqan nak makan dengan adik jugak

During the school holidays, Itqan stayed at home with ummi and baby, Ijlal went to her nursery as usual. When ummi had swimming lesson, Itqan stayed in Abi's office...Her remark whenever Ijlal return home," Adik!Adik! Yea! Adik dah balik! Ummi cepatlah buka pintu"...When Ijlal cried she'll persuade her.."Siapa buat,dik? Siapa buat Adik? Alalalah..."

Little Itqan, now already a school girl...



With her two adorable sisters


In her classroom...Class of 4-year-old


Thinking of something real important


With a classmate..

Thursday, March 12, 2009

SPM Results- Tahniah anak2 Al-Amin..

Bahang keputusan SPM yang melonjak masih terasa...sejak dua tiga malam lepas guru-guru dah tak lena tidur...terbayang bagaimanakah keputusan anak-anak didik kelak? Apakah bakal terkena tempiasan isu PPSMI yang sedang membara? Keputusan yang dipolitikkan atau pun seperti STPM yang merudum berbanding tahun sebelumnya.

Pagi tadi, segala persoalan telah terjawab. Keputusan yang terbaik sepanjang sejarah Al-Amin! Best student- Halim Md Zain dengan 13 1A diikuti Sh. Amina 11 1A (sekadar menyebut 2 nama) dan ramai lagi yang berjaya mencapai 10 A ke atas. Rata-rata matapelajaran menunjukkan peningkatan prestasi yang bombastik! Melonjak jauh dari yang biasa. Sekadar menampilkan beberapa keputusan matapelajaran kritikal secara kasar: Add Math hanya seorang gagal, Physics- 62% A, Bio- 57% A, Chemistry - 75% A, BM - 97% A, Arabic- tiada gagal (subjek paling ditakuti).

Walau apapun isunya, cikgu tetap nak ucapkan tahniah kepada semua pelajar SMI Al-Amin Gombak yang berjaya (especially pelajar2 yang tuisyen (sementara) Bio dengan Cikgu, Qistina (semua 1A kecuali satu subjek 2A), Sh. Salimah, Amirah Hafit, Siti Atiqah dan Khadijah.)..langkah antum baru bermula meneroka dunia sebenar. Cabaran di luar lebih hebat. Kuatkan diri utk terus thabat dalam ruhil Islam...di mana-mana pun antum bakal terlontar, jadilah agen pengislahan yang musleh bukan individu yang dirubah oleh iklim sekitar yang kian korup..

Banyak lagi laporan tentang keputusan SPM SMI Al-Amin Gombak boleh dirujuk dalam portal Al-Amin dan blog abg wan...

wassalam

Monday, March 2, 2009

Itqan - buah hati Ummi

The story of a little princess...




1 Mac 2009.
Itqan happy je hari ni. Pagi-pagi ummi dah wish happy birthday dan cium pipi Itqan. Dah 4 tahun rupanya anak ummi ni. Cepat sungguh masa berlalu. Sebagai kakak sulung, Itqan dah boleh diharap. Itqan dah pandai masukkan mainan yang bersepah dalam bakul. Kadang-kadang susunkan buku di rak ataupun lapkan mulut baby bila baby muntah susu. Selalu juga Itqan pujuk Adik (Ijlal) setiapkali Adik menangis. Itqan akan peluk Ijlal dan tanya, "Kenapa dik? Siapa buat adik?"...

Itqan paling suka tengok iklan Ribena. Alah, iklan yang ada buah lemon dan blackcurrant menari tu..Setiapkali iklan tu Itqan akan tarik tangan Adik. "Cepat dik. Adik berdiri kat sana. Kakak berdiri kat sini. Adik lari kat kakak, tau!" Lepas tu, Itqan akan pegang tangan Adik dan berpusing-pusing ikut lagu iklan...

Itqan anak solehah. Anak yang baik. Selalu juga tolong picitkan kaki ummi setiapkali nampak ummi terbaring keletihan. Bukan setakat picit, siap sapukan lotion lagi! Rasa kurang sikit letih ummi bila dibelai tangan comel Itqan..

Tahun ni, kami raikan ulangtahun keempat Itqan di rumah mak tok bersama pak lang and mak lang...ummi would like to share some of the memorable moments in this special published video...

Selamat Hari Lahir Sayang Ummi! Semoga menjadi penerus perjuangan dakwah ummi dan abi...we luv u sayang...

video